Hoofdzetel in Brussels

Overzicht

  Nieuwe hoofdzetel voor BNP Paribas Fortis: de uitdaging

  Je kan je afvragen waarom BNP Paribas Fortis de beslissing heeft genomen om zijn hoofdkantoor te vervangen door een nieuw gebouw. Het lijken heel veel kosten en moeite, daar moeten dus wel goede redenen tegenover staan.

  Eén cluster voor de Brusselse medewerkers

  BNP Paribas Fortis is vandaag verspreid over verschillende gebouwen in de hoofdstad. Omdat we nu overal de nieuwe manier van werken implementeren, met onder andere gedeelde werkplekken en thuiswerk, hebben we minder plaats nodig per medewerker. BNP Paribas Fortis is ook niet meer zo groot als het vroeger was. Dit geeft ons de mogelijkheid om alle Brusselse medewerkers samen te brengen in één cluster van gebouwen.

  Waarom geen renovatie?

  De optie om het bestaande gebouw grondig te renoveren is uitgebreid bestudeerd.

  Met dat gebouw zijn er echter fundamentele problemen. Het grootste deel van de nuttige ruimte zit niet in de twee torens, zelfs niet in de massieve sokkel, maar onder de grond. Gevolg? Veel van de werkruimtes hebben beperkt daglicht en zijn vandaag dus zeer onaangenaam tot onbruikbaar. Dat was in het begin niet zo erg, toen waren er nog diensten zoals de print- en postkamer en een datacenter gevestigd. Die zijn in de loop der jaren echter verdwenen.

  Een tweede groot probleem is de slechte verhouding tussen de bruikbare en de totale oppervlakte, gecombineerd met verouderde installaties. Dat maakt het gebruik van het gebouw per medewerker heel erg duur, en bovendien slecht voor het milieu.

  Met een renovatie zouden we een deel van die problemen kunnen oplossen, maar de kost daarvan, zowel financieel als ecologisch, zou bijna even hoog zijn als de kost van afbraak en nieuwbouw. Vandaar de keuze voor nieuwbouw.

  Hoofdzetel in Brussels Hoofdzetel in Brussels

  Nieuwe hoofdzetel blijft in het hart van Brussel

  De keuze om in het hart van de hoofdstad te blijven, is een bewuste keuze: als grootste bank van het land spelen we een belangrijke rol in het economische leven van België en willen we aanwezig blijven in het economisch hart. 

  Daarnaast is de bereikbaarheid voor onze medewerkers van cruciaal belang. BNP Paribas Fortis en haar voorgangers hebben steeds ingezet op openbaar vervoer als de belangrijkste manier om naar het werk te komen, en met het Centraal Station vlakbij is de ligging optimaal.

  Met het nieuwe gebouw hebben we bovendien een grote opportuniteit om de integratie met het stedelijk gebied fors te verbeteren. Dat past bij de ambitie van BNP Paribas Fortis om een kracht van verandering te zijn, en de verbinding tussen de bank en de maatschappij ook fysiek vorm te geven. 

  Het is een opportuniteit die we met beide handen grijpen.